Overslaan en naar de inhoud gaan

— Hoe duurzaam zijn ze?

Snackworteltjes

Babycarrots, snackworteltjes, geschrapte worteltjes. Veel namen voor hetzelfde product. Maar ook een product waarover veel misverstanden bestaan. Hierover willen we graag iets meer vertellen in deze blog.  

Wat zijn babycarrots of snackworteltjes? 

Wortel is een vollegronds-groente. Het gevolg is uiteraard dat er na de oogst aan de buitenkant nog vuil, zand- of kleiresten zitten. Wanneer deze goed gewassen wordt, kun je een wortel zo eten. De meeste mensen schrappen thuis de buitenste laag van een wortel weg voordat deze gegeten wordt.  

 Babycarrots zijn worteltjes die vooraf gewassen en geschrapt zijn. Dit is uiteraard makkelijk voor de consument, ze zijn meteen te eten. Vooral voor onderweg, op school, op het werk, is dit een heerlijke én gezonde snack voor tussendoor.  

Hoe worden snackwortels gemaakt?  

Je bent niet de enige als je denkt dat snackworteltjes als klein formaat wortelen in de grond groeien. 

Babycarrots zijn ontstaan in Californië in de jaren ‘80. Tijdens de teelt van wortelen komt er altijd een deel uit de grond dat er niet mooi uitziet. Te krom, te kort, te lang... Het blijft een natuurproduct. De buitenbeentjes werden door de supermarkten niet geaccepteerd om te verkopen en dus weggegooid. Soms werd tot 70% van de oogst afgekeurd!  

 Om voedselverspilling tegen te gaan is het concept babycarrots ontstaan. Door deze ‘lelijke’ wortelen in kleinere stukken van 2 inch te snijden en in een perfecte, ronde vorm te schrappen werd er weer waarde toegevoegd aan wat eigenlijk een afvalproduct was. Toen de supermarkten dit voor het eerst zagen, was de eerste reactie meteen: we willen alleen nog maar deze! Hieruit is vervolgens een grote trend ontstaan. Ook consumenten wilden uiteindelijk alleen nog maar deze perfect afgeronde, geschrapte worteltjes.   

Zijn Babycarrots duurzaam?  

Om deze perfecte ronde vorm te krijgen moest uiteraard een groot deel van de minder mooie wortel worden weggeschrapt. Hoe harder er werd geschrapt, hoe mooier de babycarrot. Door de veel hogere prijs in de supermarkt was dit geen enkel probleem, maar duurzaam is dit uiteraard niet. In de jaren ’80 werd hier anders naar gekeken dan nu. Inmiddels zijn we ruim 30 jaar verder en hebben de ontwikkelingen niet stil gestaan.  

 Ten eerste worden er tegenwoordig speciale wortelen gezaaid en geteeld voor babycarrots. In veel gevallen is dit de Imperator. Deze is extra zoet van smaak, veel langer dan een ‘gewone’ wortel (waardoor er minimaal 4 stukken uit gesneden kunnen worden), en heeft de perfect dikte om een babycarrot van te maken. De dikte kunnen we sturen door de afstand van ieder zaadje zo te bepalen dat een wortel nét genoeg ruimte heeft in de grond om een bepaalde dikte te bereiken. Hoe minder zaadjes per m2 in de grond, hoe meer ruimte de wortel krijgt en dus hoe dikker hij kan groeien. Door dit perfect af te stemmen, hoeven we ook minder weg te schrappen om de gewenste vorm te krijgen in het eindproduct. Minder schrappen betekent minder afval en dus minder voedselverspilling.  

 Ten tweede kijkt vooral de Europese consument tegenwoordig anders naar voedsel dan 30 jaar geleden. Waar de consument vroeger vooral de perfecte vorm wilde hebben, accepteren we inmiddels gelukkig dat groente en fruit uit de natuur komt. Deze natuur is niet altijd perfect van vorm, maar voor de smaak maakt dit niets uit. Dus we gaan een worteltje dat niet 100% perfect is niet meer helemaal wegschrappen ‘omdat dit er zo mooi uitziet’. Een babywortel mag er natuurlijk uitzien. Daarnaast komt een groot deel van de lekker zoete smaak van babycarrots uit de buitenkant van een wortel. Die smaak willen we dan uiteraard niet wegschrappen.  

Last but not least: Bij de consument. In Nederland verspillen consumenten gemiddeld 34kg vast voedsel per persoon per jaar. Alleen voor Nederland komt dit al op 590 miljoen kilo aan voedsel! Babycarrots, vooraf geschrapt en in een kleinere verpakking, helpen mee om dit te voorkomen. In vergelijking met de kilozakken hele wortel waarvan vaak 300-400g in de koelkast blijft liggen en na 2 weken wordt weggegooid, zijn de porties Babywortel keurig voor de houdbaarheidsdatum weg te snoepen.  

Door geavanceerde robot-gestuurde snijtechnieken kunnen we tegenwoordig een wortel veel efficienter snijden. Daarmee besparen we ongeveer een centimeter per wortel. Alleen al in Nederland werd vorig jaar ca. 14 miljoen kilo geschrapte wortel gekocht. Dus die centimeter bespaart al snel een verschil van honderdduizenden kilo’s per jaar! Wortelen, die we nu niet meer hoeven telen, zodat de kostbare landbouwgrond gebruikt kan worden voor andere gewassen.  

vanRijsingen Green is al meer dan 50 jaar een specialist in de teelt van vele soorten groente. Het concept ‘vierkantsverwaarding’ staat bij ons als jaren hoog in het vaandel. Voor babycarrots betekent deze term niets meer dan dat we voor iedere soort wortel, dun of dik, lang of kort, recht of krom, een toepassing, markt of klant hebben. Waar de klant in West-Europa liever een iets dunnere wortel wil als klant, willen klanten uit andere delen in Europa juist een iets dikkere wortel. Als een wortel niet te gebruiken is om babycarrots van te maken, kunnen we deze leveren aan onze industriële klanten om hier blokjes, schijfjes of julienne van te maken.  

Zelfs de resten van het snij- en schrap-proces worden gebruikt. Onze zus vanRijsingen Ingredients is ontstaan uit de gedachte van ‘no waste’. Door van dit soort resten wortelsap of vezels te maken wordt uiteindelijk álles gebruikt van de wortelen die geteeld worden.  

Zitten babycarrots vol met E-nummers of toevoegingen?  

Hierop is het antwoord heel simpel: nee. Waar bewerkte wortelen in sommige delen van de wereld behandeld werden met allerlei chemische toevoegingen om de perfecte oranje kleur te behouden en een houdbaarheid van soms wel 30 dagen te halen, maken wij hierin een andere keuze.

Onze babycarrots worden vooraf grondig gewassen in ijswater, gesneden, geschrapt en hebben na verpakken slechts 2 ingrediënten. Dat zijn wortel en ons belangrijkste ingrediënt: liefde voor de natuur.  

Samenwerking in de keten  

Ons doel is om de meest gezonde, lekkere en vooral duurzame groente te telen voor onze klanten. Maar dit kunnen we niet alleen. Hiervoor hebben we hulp nodig van iedereen in de keten, van het zaadje tot het bord. We werken dan ook intensief samen met alle partners in de keten, van de zaadleverancier, de boeren, leveranciers van machines en verpakkingsmaterialen, distributeurs, transporteurs, supermarkten en niet te vergeten: de consument.

Alleen door het besef in de hele keten te creëren dat we dit samen moeten aanpakken kunnen we deze doelen bereiken. Dus dit is ook een uitnodiging aan jou, als lezer en partner in deze keten: Laten we het gesprek met elkaar aangaan met elkaar om de uitdagingen in de toekomst samen aan te pakken! 

 

Snackwortel - medium
Sander Bos
Salesmanager VanRijsingencarrotconcepts